right-svg-background left-svg-background

VILMA JÄÄ

Vilma Jää on kansanmusiikin, popin ja oopperan kentillä toimiva muusikko, laulaja, säveltäjä, viulisti, tutkija ja tuore musiikin maisteri.

Jään roolia Kaija Saariahon uusimmassa oopperassa Innocence on ylistetty medioissa ympäri maailmaa. Oopperassa kuullaan vanhoja suomalais-ugrilaisia laulutekniikoita, joihin Jää on erikoistunut kansanmusiikin opinnoissaan Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa. Jää valmistui musiikin maisteriksi kesällä 2021.

Oopperaroolistaan tuttuja kansanlaulutekniikoita Vilma Jää käyttää myös marraskuussa 2021 julkaistussa debyyttisinglessään Saatanan saalistaja. Kappale pääsi heti radiosoittoon mm. Ylen eri kanaville kuten YleX, Radio Suomi, Radio 1 ja Vega sekä Radio Helsinkiin. Uuden musiikin X -ohjelmassa “Viikon tehona” soituaan kappale nostettiin YleX:n soittolistalle joulukuussa 2021. Artistina Vilma Jää yhdistää vuosisatoja vanhoja tarinoita elektroniseen musiikkiin, mitä hän tekee yhdessä tuottaja-säveltäjä Mikko Renforsin kanssa.

Jää on monipuolinen säveltäjä. Sooloartistina esittämänsä kansanmusiikkipopin lisäksi hän on säveltänyt vahvasti perinteeseen pohjaavaa musiikkia esimerkiksi SibA Folk Big Bandille ja lauluyhtyeelleen Jäinelle.  Kansanmusiikkijuurten lisäksi hänen sävelkielessään kuuluu hänen pitkä taustansa sekä kuoromusiikin että instrumentaalimusiikin parissa. Jään soolopianolle säveltämää musiikkia on kuvailtu muun muassa elokuvalliseksi ja vangitsevaksi.

Alkuvuodesta 2020 Jää alkoi suunnitella nuottijulkaisua suomalaisista karjankutsuista ja kehitti graafisen notaatiojärjestelmän, joka välittäisi niin paljon informaatiota tästä ainutlaatuisesta musiikin lajista kuin mahdollista. Tätä tutkimusta suomalaisesta karjankutsuperinteestä hän on tehnyt Niilo Helanderin säätiön sekä Taiteen edistämiskeskuksen tuella. 

Muusikontöiden lisäksi Jää työskentelee mallina ja on kiinnostunut filmivalokuvaamisesta, muotisuunnittelusta, ompelusta, maalaamisesta sekä kaikenlaisesta tuunaamisesta.

Instagram Instagram Facebook Facebook Spotify Spotify Youtube Youtube